Mnogo je aktivnosti koje vrijedne članice udruženja za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ sprovode. Svako malo, na njihovim zajedničkim grupama se mogu vidjeti razni pozivi na nove aktivnosti koje, ruku na srce, svaki put urađaju dobrim plodom. I ovdje bez dvojbe vrijedi ona, kad se male ruke slože, sve se može.

Pa, tako je, 09.09.2017.godine na Trgu mladih u Velikoj Kladuši održana, točnije relalizirana još jedna uspješna aktivnost članova i članica ovog udruženja. Radi se o prvoj Kolačijadi koju ovo udruženje organizira, a cilj je bio prikupiti sredstva za odlazak na „Šetnju za život“ koja se održava svake godine, kao znak podrške oboljelima od karcinoma dojke.

Članice udruženja su donijele razne domaće kolače i poslastice i nudile ih prolaznicima, a odaziv je, na zadovoljstvo mnogih, bio i više nego dobar. Kroz tek nekoliko sati prikupljeno je jako puno novca, pristigli su i novi članovi u udruženje, a i izvršena je registracija onih članica, odnosno članova koji putuju u Sarajevo, 07.10.2017., kako bi učestvovali na gore pomenutoj „Šetnji za zdravlje“.

 

A mjesec dana nakon aktivnosti stigao je i dan polaska. Organizacija je pola posla, kažu. No, uvijek postoje neke nepredviđene stvari koje se dese i poremete već isplanirano. Pa, tako, pojedine članice nisu bile u mogućnosti otići na put, ali većinski dio koji jest, ponio je samo pozitivu i dobre vibracije u Sarajevo i s ponosom predstavio Veliku Kladušu i svoje udruženje.

Inače, prema podacima medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1400 i 1500, međutim, u odnosu na prije deset godina kada se sedmično radilo pet pregleda mamografa, danas se, širom BiH, uradi 25 pregleda dnevno.

Na sve te problematike ukazano je upravo na „Trci/Šetnji za život“ u Sarajevu, na kojoj je prisustvovalo 700 žena iz 45 gradova u roze majicama čime su pokazale da su uspjele izboriti se s ovom bolešću koja, svjetski je trend, sve više pogađa mlade žene.

Prošle godine od sredstava prikupljenih u ovoj trci osigurano je 1040 mamografskih pregleda, a i danas će biti omogućen za 50-ak žena mamografski pregled na mobilnom mamografu koji je postavljen na Vilsonovom šetalištu.

Po povratku nazad, članice su izjavile kako su zadovoljne postignutim aktivnostima i kako ne staju sa daljnom realizacijom istih.