Sada već Internacionalna kampanja, Movember, slavi novembar kao mjesec posvećen zdravlju muškaraca. Učesnici u ovoj dobrotvornoj kampanji su muškarci širom svijeta… a sve što je potrebno da urade je da njeguju brkove.

Moveber je kovanica koja je nastala od dvije engleske riječi – Mo (moustache) i November (novembar). Ona predstavlja naziv kampanje koja promoviše zdravlje muškaraca. Njen glavni cilj je borba protiv raka prostate i raka testisa.

Svaki muškaraca postaje takozvani Mo Bro (Mo brat), ako prvog novembra prestane da brije brkove. Naime, sve što je potrebno da uradi jeste da se obrije posljednji put 31.oktobra i da se odrekne brijača narednih mjesec dana. Mo braća, buduće brke, registruju se na web sajtu Movember i tada počinje odbrojavanje.

Brkovi su za „movemberce“ poput simbola, kao što je to traka za neke druge dobrotvorne akcije za očuvanje zdravlja. Brke su tokom trideset novembarskih dana poput hodajućih bilboarda.

A povodom obilježavanja ovog mjeseca, udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ će pripremiti stručno predavanje na temu „Prevencija i rano otkrivanja karcinoma testisa i prostate“,  čiji predavač će biti uvaženi doktor- specijalist obiteljske medicine, Džanić Amir. Predavanje je zakazano za 17.11.2017.godine (petak) u Vijećnici Općine Velika Kladuša.