O NAMA

 

Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ osnovano je krajem 2016.godine s ciljem pružanja pomoći osobama kojeboluju od bilo kojeg oblika karcinoma.  Ideja za samo osnivanje udruženja došlo je sasvim spontano, na inicijativu sadašnje predsjednice udruženje, Nasije Džihanović, koja je ovu fantastičnu ideju dobila upravo na promociji knjige „Soba za nikoga“, autorice Azre Kolaković (pokojne Donne Ares).

Informacije kojima raspolaže ZU „Dom zdravlja Velika Kladuša“ su prilično zabrinjavajuće, a kažu da se brojka oboljelih od karcinoma kreće između 230 do 250 građana, a nažalost, činjenica jeste da ta brojka raste iz dana u dan.

Naziv pomenutog udruženja nastao je upravo u spomen Donni Ares, jer njene pjesme „Sutra je novi dan“ i „Slaba jača sam“ za aktiviste i članove ovog udruženja predstavljaju  poruku svim onima koji prolaze kroz bilo koji oblik ove opake bolesti da je sutra novi dan i da nipošto, čak ni u najtežim trenucima ne odustaju od borbe.

Logotip Udruženja je u znaku poznate autohtone „Kladuške naušnice“ sa rozom vrpcom, koja predstavlja Međunarodni znak u borbi protiv raka dojke.

Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ nalazi se u Velikoj Kladuši i trenutno važi za jedno od najaktivnijih udruženja na području Općine.  Dobra vijest za sve građane i članove Udruženja je ta da je Udruženje prije nekoliko dana dobilo i svoje vlastite prostorije na korištenje, u kojima će nesmetano moći obavljati svoje aktivnosti i održavati sastanke.

Dosada, za godinu dana svoga postojanja, ovo udruženje je sprovelo niz aktivnosti i ostvarilo zapažene rezultate. Neke od aktivnosti su: Organizacija Ramazanskog iftara u sklopu udruženja, obilježavanje Dana narcisa na ulicama Velike Kladuše, Registracija članova za odlazak na „Šetnju za život“ – događaj koji se svake godine obilježava u Sarajevu kao znak podrške oboljelima od karcinoma dojke, te organizacija prve Kolačijade na Trgu mladih u Velikoj Kladuši, na kojem su upravo članice udruženja pokazale svoju aktivnost i pripremile najbolje domaće slastice, prodavale ih i pritom dobile pozamašnu sumu novca, koja im je poslužila upravo za odlazak u Sarajevo.

A kada su u pitanju aktivnosti kojima se ovo Udruženje bavi, one se pretežno odnose na podršku pacijentima, radu na prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma, informiranju i edukaciji pacijenata o samoj bolesti i načinima liječenja, te u konačnici uspostavljanje Općinskog registra oboljelih od karcinoma.

Pomenuto udruženje  trenutno broji preko 150 članova udruženja, a nažalost, velik broj tih članova su upravo onkološki pacijenti.

Misija

 

Organizirati trajnu, sistemsku, informacijsku i stručnu psihosocijalnu skrb ženama i muškarcima koje/i boluju od raka, kao i njihovim porodicama, a potom samostalno i u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama osmišljavati i sprovoditi preventivne i edukacijske akcije i javnozdravstvene kampanje. Potom, provoditi aktivnosti koje su usmjerene na promjene politika u području poboljšavanja liječenja, prava oboljelih i psihocijalne skrbi.

 

Vizija

 

Udruženje je prepoznatljivo kao posrednik i medij preko kojega društvo (javni, privatni i državni sektor) pokazuje svoju odgovornost za žene oboljele od raka i njihove obitelji. Okupljamo stručnjake visoke razine osobne i profesionalne odgovornosti koji su angažirani u pružanju psihološke pomoći oboljelima i u prevenciji bolesti. Naše udruženje mjesto je gdje oboljeli i liječeni pacijenti mogu pronaći zaštitu, psihološku podršku i brigu.

 

Ciljevi i djelatnosti udruženja

Ciljevi i djelatnosti udruženja su:

  • Informiranje i edukacija pacijenata o samoj bolesti, načinima liječenja i dijagnostičkim pretragama;
  • Podrška pacijentima oboljelima od karcinoma;
  • Rad na prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma;
  • Uključivanje predstavnika oboljelih od karcinoma u odlučivanje i nadzor zdravstvenog sistema u područjima i na razinama koje se tiču onkološkog liječenja.
  • Općinski registar za rak.