Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma “Sutra je novi dan” u sklopu obilježavanja mjeseca oktobra kao mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u Općinskoj vijećnici je 25.10.2017.godine održalo predavanje na temu “Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke”. Predavačica pomenute teme bila je doktorica medicine, Semra Pajazetović.

Odaziv na ovo predavanje je bio ogroman, te je upravo zbog velikog odaziva Općinska vijećnica bila prepuna.  Cilj predavanje je bio animirati žene da više vode računa o svome zdravlju, posebice kada je u pitanju bolest kao što je karcinom dojke.

Inače, poražavajuća činjenica je da broj oboljelih od karcinoma iz dana u dan raste. Na području velikokladuške općine trenutno ima oko 60-tak evidentiranih pacijentica, međutim, pretpostavlja se da je taj broj daleko veći. Glavna poruka svih doktora jeste više odgovornosti prema vlastitom tijelu, potvrdila je to i doktorica Semra Pajazetović:

“Pozivam sve žene da budu odgovorne prema sebi, da redovno rade samopreglede. Ukoliko ne znaju kako se to radi, da odu kod svoga doktora i pitaju kako to treba pravilno raditi, a posebno ukoliko primijete bilo kakvu promjenu, da obavezno idu na pregled. Svaka promjena na tijelu ne znači nužno karcinom, međutim mora se vidjeti šta je u pitanju….”

Svakodnevno se u medijima govori o ovoj opakoj bolesti, ali poražavajuće činjenice su podaci koji pokazuju da žene ne poklanjaju dovoljno vremena samopregledima, kao ni pregledima pomoću ultrazvuka i mamografa. Da bi se svijest žene malo popravila, udruženje “Sutra je novi dan” pripremilo je mini-brošuru pod nazivom “Pročitaj i reaguj”, u kojoj su date kratke upute o samopregledu dojke, kao i o simptomima koji mogu kazivati na karcinom dojke.