Duška Bokić (34) iz Zrenjanina (Srbija)  jedna je od rijetkih koja je pobijedila rak jajnika, najteži karcinom kod žena. Ali, ne samo to. Nakon duge borbe, u kojoj je izgubila jajnik, uspjela je postati majka. I to majka tri dječaka.

Kako se osjećala kada su joj saopštili smrtnosnu dijganozu i da li je u nekom trenutku željela odustati, otkriva nam  ova hrabra žena.

Duška je cijelog života bila sportistkinja. Voljela je odbojku. Igrala je i u prvoj ligi u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i u Beogradu. I sada je trenerica, mladoj ženskoj ekipi u Zrenjaninu.

– Sport mi je i pomogao da sve ovo prebrodim. Nekako sam sve prihvatila. Da moram. Nisam odustajala i kada sam išla svaki dan u bolnicu. Ni na kemoterapiju, iako nisam imala snage ni čašu vode da podignem. Išla sam. Nisam odustajala. Moto mi je bio “idemo dalje” – kaže Duška na početku razgovora.

Lijepe stvari krenule su se dešavati  te davne 2008. godine. Udala se i počela razmišljati o tome da postane majka.

Bez ikakvih simptoma

Otišla je na redovnu kontrolu i umjesto da čuje da je sve u redu, doktorica joj je rekla da ima veliki tumor koji je srastao sa lijevim jajnikom.

– Zanijemela sam. Nikakve simptome nisam imala, izuzev što sam se malo ugojila. Inače sam uvijek bila visoka, ali mršava i zbog tih nekoliko kilograma sam bila sretna – priča Duška.

Hitno je upućena u Kamenicu, gdje su se i ljekari čudili veličinom njenog tumora.

– Sredila sam se za prvi odlazak kod ljekara. Lijepo sam se obukla, a doktori nisu vjerovali da su to moji nalazi. Mislili su da sam poslala nekog umjesto mene, a da ja ležim na nekom odeljenju. Prve prognoze koje sam dobila nisu bile ohrabrujuće. Morala sam hitno na operaciju, a jedino što su mi rekli jeste da sve ovisi od onoga što zateknu kada me otvore – sa jezom se prisjeća Duška.

Tokom intervencije, ustanovljeno je da se rak nije proširio, ali doktori su Duški morali ukloniti lijevi jajnik, ali i dio desnog. Nakon toga uslijedile su šest serija kemoterapije i borba. Nije joj opala kosa, ali svaki dan joj je bio teži od drugog.

Ni govora o odustajanju

– Mučnina, povraćanje i nemoć. Da mi je neko rekao da neću imati snage da držim čašu vode u ruci, ne bih mu vjerovala. Ipak, samo sam razmišljala da moram dalje. Nije bilo odustajanja. Imala sam podršku supruga i cijele porodice – kaže Duška.

Prve tri godine braka sa mužem je provela po bolnicama. Nakon završene kemoterapije, svaka dva mjeseca naredne tri godine išla je na kontrole. I svaki put strah, da li se karcinom vratio.

– Kada su prošle dvije godine od posljednje terapije, doktorica mi je rekla da sada već mogu razmišljati o deci. Do tada o tome nisam smjela ni pomisliti. Bili smo sretni, a pogotovo što smo u tome i uspjeli, samo tri mjeseca nakon što smo dobili zeleno svjetlo. O lijepim vijestima svaki put sam obavijestila i doktoricu. Prvi put je bilo nakon Obrenovog (5) rođenja, pa Strahinjinog (3) i prije šest mjeseci za Arsenovo rođenje – kroz osmijeh priča Duška.

Sada, poslije pet godina smatra se zdravom osobom i jednom godišnje ide na kontrole. Ipak, svaki put zadrhti i nije joj sve jedno kada mora kod ljekara. Kroz glavu joj uvijek prođe šta je sve proživela.

Svake godine tri žene obole, a jedna umre

 

Duškina priča, međutim, jedna je od rijetkih pozitivnih kada je karcinom jajnika u pitanju. Ova bolest je deseti najučestaliji rak kod žena, a peti po smrtnosti od svih kancera. Svake godine od njega oboli oko 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života.

Rani znaci i simptomi karcinoma ovarijuma su nespecifični, pa se često propuste, zbog čega se bolest uglavnom dijagnosticira u poodmaklom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mali.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu utjecati na razvoj karcinoma jajnika kao što su: godine starosti, broj trudnoća, lična povijest raka dojke, jajnika, debelog creva, duga upotreba terapije, zamjene hormona i gojaznost.

Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 10 do 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Prisustvo BRCA mutacija nije ograničeno samo na pacijentice sa porodičnom anamnezom i mlađe životne dobi. Zato se testiranje BRCA mutacija ne smije limitirati samo na žene sa pozitivnom porodičnom poviješću  ili žene mlađe životne dobi.

Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije može se obaviti BRCA testiranje – kako za zdrave žene, tako i za one kojima je već dijagnosticiran rak jajnika.

Ukoliko se kod zdrave žene konstatira mutacija spomenutih gena, to ne znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno djelovanje.

Molba za pomoć

 

Za žene kojima je postavljena dijagnoza karcinoma jajnika, određivanje BRCA statusa je od velike važnosti za donošenje pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji, bez obzira da li imaju BRCA1 ili BRCA2 štetnu mutaciju u vrijeme postavljanja dijagnoze. Nažalost, veliki broj žena sa uznapredovalim karcinomom jajnika će imati vraćanje bolesti, pa je bitno imati uvid u moguće terapijske opcije.

Zbog toga su pacijentice oboljele od raka jajanika pri Udruženju “Progovori” poslale molbu RFZO da razmotre mogućnost da na listu lijekova uvrste medikamente za karcinom jajnika.

Naime, u Srbiji trenutno imaju samo dva registrirana lijeka sa indikacijom “liječenje karcinoma jajnika”. Riječ je o dvije potpuno različite terapijske opcije, jedan pokriva prvu terapijsku liniju i primenjuje se kod svih pacijentica djelujući tako što blokira rast krvnih sudova u tumoru, a drugi djeluje ciljano i liječi samo one pacijentice koje imaju BRCA mutiran rak jajnika.

Za oba lijeka su ljekari iznijeli pozitivno mišljenje i Republička stručna komisija je iznijela preporuke da oba lijeka treba staviti na listu. Međutim, na spisku prioritetnih našao se samo jedan, dok drugi, koji ciljano deluje na BRCA mutacije, nije.

(Izvor: BLIC.rs; Sonja Todorović)