Rak pankreasa: simptomi i liječenje

 

Simptomi za rak pankreasa (gušterače) se najčešće otkriju vrlo kasno, te je stopa izlječenja u tim slučajevima veoma niska, tome doprinosi i veoma agresivna priroda ovog kancera. U čak 85% slučajeva rak gušterače se ne otkrije na vrijeme, a tada su šanse za preživljavanje kod pacijenata veoma niske, pa čak i minimalne.

Rak pankreasa je na osmom mjestu po smrtnosti od svih kancera.

 

Koja je funkcija pankresa?

 

Pankreas je velika žlijezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem (endokrino-egzokrina), smještena duboko u gornjem dijelu trbušne duplje, između želuca i kičmenog stuba, dugačka oko 15 cm, a oblikom podsjeća na punoglavca. Njegov najširi dio se naziva glava pankreasa i smješten je uz tanko crijevo, na desnoj strani abodmena, središnji dio se naziva tijelo pankreasa, dok je uski izduženi dio koji se naslanja na slezinu – rep pankreasa.

 

Njegova egzokrina (spoljašnja) funckija odnosi se na proizvodnju pankresovih sokova koji sadrže enzime (tripsin, himotripsin, lipazu i amilazu) odgovorne za razlaganje proteina, masti i ugljenih hidrata hrane na sitne molekule, kako bi ih tijelo moglo apsorbovati. Endokrina funkcija obuhvaća liječenje hormona insulina i glukagona, čije je djelovanje antagonističko. Proizvode ih endokrine ćelije grupisane u takozvana Lagerhansova ostrvca, razbacana po egzokrinom pankreasu, najviše u njegovom repu. Insulin omogućava skladištenje glukoze (šećera) u ćelijama, koji se koristi kao izvor energije.

Kada se povećava koncentracija glukoze (šećera) u krvi, dolazi do pojačane produkcije insulina i snižavanja nivoa glukoze. Međutim, uslijed poremećaja lučenja insulina ili insulinske rezistencije (ćelije ne reaguje na djelovanje insulina), nastaje hiperglikemija, tj. nagomilavanje glukoze u krvi, što uzrokuje dijabetes.

 

Koje vrste raka pankreasa postoje?

 

Rak gušterače je najčešće maligni i može biti primarni (potiče iz samog pankreasa) ili sekundarni rak pankreasa (kada se tumor drugog organa proširi na pankreas). Karcinom pankreasa se najčešće razvija u području glave (65%), slijede oni u predjelu tijela (30%), a najrjeđe je zahvaćen rep pankreasa (5%).

Egzokrini tumori (razvijaju se u ćelijama koje luče enzime) daleko su i učestaliji (95%), a najzastupljeniji je:

 

  • Adenokarcinom pankreasa

U pitanju je tumor epitelnog tkiva žlijezde. Ova vrsta zloćudnog tkiva se razvija u ćelijama oko mreže kanala kojima se digestivni sokovi prenose od glavnog odvodnog kanala pankreasa, odakle se ulijevaju u dvanaestopalačno crijevo. Adenokarcinom pankresa se nalazi na 11.mjestu na listi najučestalijih malignih bolesti, a po smrtnosti je na petom mjestu.

Endokrini tumori nazivaju se i neuroendokrini i rastu znatno sporije od egzokrinih, a mogu biti: funckionalni i nefunkcionalni. Prvi luče hormone koji izazivaju specifične sindrome, dok se nefunkcionalni tumori ne manifestiraju nikakvim tegobama.

 

Rak pankreasa – simptomi

 

Do ulaska u podmaklu fazu, rak pankreasa ne ispoljava simptome, ili su oni zanemarljivi. U uznapredovalom stadijumu kod 75% pacijenata dolazi do gubitka tjelesne težine i snažnih bolova u gornjem dijelu stomaka i leđa, koji se šire ka lopaticama. Njihov intenzitet se povećava nakon jela ili prilikom ležanja, a popušta pri naginjanju unaprijed. Klinički simptomi raka pankreasa jesu i malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, dispepsija (nespecifične stomačne tegobe u vidu nadutosti, podrigivanja, učestalih gasova), nagli nastanak šećerne bolesti, anoreksija i depresija.

Tumori tijela i repa pankreasa se otkrivaju kasno, jer izazivaju opće smetnje koje ne ukazuju na direktno oboljenje ovog organa. Rak glave pankreasa moguće je dijagnosticirati ranije jer se manifestira žuticom, hepatomegalijom (uvećanjem jetre), bolnom osjetljivošću abdomena, povećanom žučnom kesom, bijelom ili sivkastom stolicom i tamnom mokraćom. U oko 25% slučajeva rak pankreasa je moguće napipati pritiskom na stomak.

 

Rak pankreasa – prognoza

 

Tegobe nastaju tek u poodmaklom stadiju, kada tumor pankreasa nije moguće odstraniti kiruškim putem. Nakon dijagnosticiranja bolesti, više od 95% ljudi umre u naredne dvije godine, jer rak pankreasa brzo metastizira na okolne organe, najprije na jetru i pluća. Ukoliko se ne primijeni terapija, pacijent umire u roku od tri do šest mjeseci, dok svega 4% liječenih pacijenata preživi petogodšnji period. Najčešće pogađa starije osobe između 60 i 70 godina, učestaliji je rak gušterače kod muškaraca nego kod žena (muškarci imaju 30% veće šanse da obole), kao i kod pripadnika crne rase u odnosu na bijelce.

 

Rak pankreasa – uzroci

 

Rak pankreasa pogađa u prosjeku jednu od 76 osoba. Glavni faktori rizika jesu starija životna dob, pušenje cigareta, ishrana bogata zasićenim mastima i crvenim mesom, a siromašna voćem i povrćem, gojaznost (osobe čiji je indeks tjelesne mase iznad 30 imaju veće šanse da obole od raka pankreasa, karcinoma dojke i jajnika, polipoze debelog crijeva, nasljednog pankreatitisa i melanoma.

 

Rak gušterače – dijagnoza

 

Najpouzdanija metoda uspostavljanja dijagnoze i utvrđivanja stadija karcinoma jeste CT (kompjuterska tomografija), koaj detektira rak pankreasa u 75% slučajeva. Ukoliko je riječ  o raku koji je metastazirao ili ga je nemoguće operirati, spovodi se potkožna aspiracija iglom za  histološku analizu (uzimanje uzroka tkiva pankreasa provlačanjem igle kroz kožu).

Endoskopskim ultrazvukom oktivaju se manji tumori i utvrđuje stepen njihove proširenosti, što se postiže uvođenjem kroz usta tanke fleksibilne cjevčice na čijem kraju je kamera. Prilikom pregleda potrebno je uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu kako bi se dijagnoza potvrdila. U 25 do 50% slučajeva pristupna je hiperglikemija (povećana koncentracija šećera u krvi).

 

 

Pušenje i rak pankreasa

rak pankreasa simptomi

 

Istraživanja pokazuju da pušenje uzrokuje između 20 i 30% slučajeva raka pankreasa. Oni koji puše više od kutije cigareta dnevno imaju dva do pet puta veće šanse da obole od ovog smortonosnog istraživanja. S druge strane, hrana obogaćena niklom, selenom, likopenom i folnom kiselinom smanjuje šanse za obolijevanje od kancera gušterače za 33 do 95%.

 

Ishrana kod karcinoma pankreasa

 

Nikolom su bogate špargle, pečurke, kruške, grašak, jezgrasto voće (orasi, lješnaci), čokolada, selenom obiluju brazilski orah, smjemenke suncokreta, jaja i riba poput tune i sardele, likopena najviše ima u kajsijama, greju, lubenici i paradajzu, a folne kiseline u zelenom povrću.

 

Operacija gušterače

 

U slučaju karcinoma glave pankreasa na raspoloaganju su dvije radikalne kiruške metode, a to su duodenopan-kreatektomija (uklanjanje pankreasa i dvanaestopalačnog crijeva) i pilorusprezervirajuća duodenopankreatektomija. Ovi zahtjevi podrazumijevaju uklanje pankreasa i dijela tankog crijeva koji se naziva duodenum (dvanaestopalačno crijevo), a koji je u neposrednom kontaktu sa žlijezdom.

 

Ukoliko je u pitanju maligni tumor tijela pankreasa, moguće je uraditi resekciju središnjeg dijela žlijezde, dok se u slučaju raka repa pankreasa izvodi distalna splenopankreatektomija, koja podrazumijeva odtsranjivanje tijela pankreasa s resekcijom slezine.

Palijativna kirurgija se sprovodi kod pacijenata sa neresktabilnim karcninom pankreasa, to jest kada je rak pankresa  u uznapredovaloj fazi.

Palijativna krirgija podrazumijeva kreiranje anastomaza (spojeva, bajpaseva), između žučnog stabla i crijeva, s ciljem da se poboljša kvalitet života pacijenata. Uz kirušku intervenciju primjenjuju se kemoterapija i radioterapija.

 

Operacija pankreasa – rezultati

 

Rezultati ovise od stadija tumora, a najviše uspjeha postiže se kada se kiruška terapija koristi s kemoterapijom i/ili zračenjem.

 

Liječenje pankreasa sa ljekovitim biljem

 

Upala pankreasa – pankreatitis se može liječiti i uz pomoć ljekovitog bilja, dok je rak pankreasa veoma teško oboljenje koje se liječi uglavnom kiruški i to sa veoma malim postotkom izlječenja. Slijedeće bilje je veoma djelotvorno i podstiče proticanje pankreasnog soka: ehinacea, svjež sok od koprive, ljutić, korijen lincure, klekove bobe, korijen sladića koji pomaže rad žlijezda. Također su djelotvorne biljke koje pomažu radu jetre, a samim tim i pankresu a to su: čičkov korijen, sikavica, crvena djetelina i sl..