Rak testisa nastaje unutar skrotuma, labave kožnate tvorbe ispod penisa. Testisi proizvode muške spolne hormone i spermu za reprodukciju.

U usporedbi s drugim vrstama raka, rak testisa je rijedak, no najčešći je oblik raka kod muškaraca u dobi između 15 i 34 godine.

Rak testisa je najčešće izlječiv, čak i kada se proširio izvan testisa. Ovisno o vrsti i stadiju raka, liječnik će preporučiti jedan od nekoliko tretmana ili njihovu kombinaciju.

Redovit samopregled testisa je vrlo važan, jer rano identificiranje izraslina ujedno znači i najveće šanse za uspješno liječenje raka.

Simptomi raka testisa

Simptomi raka testisa uključuju:

 • Kvržice ili proširenja u testisima
 • Osjećaj težine u skrotumu
 • Tupa bol u trbuhu ili preponama
 • Iznenadno skupljanje tekućine u skrotumu
 • Bol ili nelagoda u testisima ili skrotumu
 • Proširenje ili osjetljivost grudi

 

Rak obično zahvaća samo jedan testis.

 

Uzroci raka testisa

U većini slučajeva točan uzrok raka testisa nije poznat. Rak testisa nastaje kada se zdrave stanice u testisima počnu mijenjati.

Zdrave stanice rastu i dijele se na pravilan način, no ponekad se mogu razviti abnormalnosti, što uzrokuje njihov nekontrolirani rast. Stanice raka se dijele čak i kada nove stanice nisu potrebne. Gomilanje stanica stvara masu u testisima.

U gotovo svim slučajevima, rak počinje u zametnim stanicama, koje proizvode nezrelu spermu. Što uzrokuje abnormalnosti zametnih stanica, nije poznato.

 

Liječenje raka testisa

Mogućnosti liječenja raka testisa ovise o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu i stadij raka, vaše cjelokupno zdravlje i vaše želje.

Liječenje može uključivati sljedeće:

 

Kirurgija

Kirurgija je primarni tretman za gotovo sve faze i vrste raka testisa. Da bi uklonio testis, kirurg čini rez u preponama i vadi cijeli testis kroz otvor. Može biti učinjena rekonstrukcija, ako se odlučite za tu mogućnost.

Tijekom operacije primit ćete anestetik, no svi kirurški zahvati nose rizik od bolova, krvarenja i infekcija.

Možda će biti potrebna operacija uklanjanja limfnih čvorova u preponama, koja se ponekad čini istodobno kad i operacija raka testisa. U drugim slučajevima, ta operacija može biti učinjena kasnije. Limfni čvorovi se uklanjaju kroz veliki rez u trbuhu. U nekim slučajevima moguće je kidanje okolnih živaca, što može izazvati probleme s ejakulacijom, ali neće spriječiti erekciju.

U slučajevima ranog stadija raka testisa, najčešće je potrebna samo operacija. Vaš liječnik će nekoliko godina pratiti stanje, što može uključivati testove krvi, CT i druge postupke koji su potrebni kako bi liječnik bio siguran da se rak nije vratio.

Ako imate teži oblik raka, ili niste u mogućnosti pridržavati se rasporeda praćenja stanja, liječnik može preporučiti i druge tretmane nakon operacije.

 

Radioterapija

Radioterapija je mogućnost koja se često koristi kod osoba koje imaju seminomski rak testisa, kao i u nekim slučajevima neseminomskog raka testisa.

Radioterapijom se ubijaj stanice raka, a nuspojave mogu uključivati umor, crvenilo kože te iritaciju u području trbuha i prepona.

 

Kemoterapija

Tijekom ovog postupka stanice raka se uništavaju pomoću kemoterapijskih lijekova, koji putuju kroz tijelo i ubijaju čak i stanice raka koje su migrirale iz izvornog tumora.

Liječnik može preporučiti kemoterapiju nakon operacije, prije ili nakon uklanjanja limfnih čvorova.

Nuspojave ovise o lijekovima koji se koriste.

Zajedničke nuspojave uključuju:

 • Umor
 • Mučninu
 • Gubitak kose
 • Neplodnost
 • Povećan rizik od infekcije

 

Postoje lijekovi i tretmani koji smanjuju neke od nuspojava kemoterapije.